top of page

SAĞLIKLI BESLENME KONUSUNDAKİ KAFA KARIŞIKLIĞINI BİR GİDERELİM

Yazarın fotoğrafı: Peri KülahçıPeri Külahçı

Sağlıklı beslenme, Her kafadan başka ses çıktı ve siz de artık ne yapacağınızı bilmez hale mi geldiniz? Bu çok normal... bu bu kadar zor olmak zorunda değil.

Sağlıklı beslenme nedir? Sağlıklı beslenme sizi sınırlandıran, gereksiz stres yükü oluşturan mutsuz ve kötü hissetmenize neden olan bir şey değildir tam aksine sizin daha canlı, enerjik, mutlu ve huzurlu olmanıza yardımcı olacak bir alışkanlıktır.




Sağlıklı beslenme alışkanlığı oluşturmak aslında çok karışık bir konu değildir, sadece her konuda olduğu gibi her söylenenin birde tersi iddiası çok var ve bizim kafamızda bu sebeple çok karışıyor. Temelinde işlenmiş gıdaları gerçek gıdalar ile değiştirmek olan bir hamle ile sağlıklı beslenmeye hemen geçiş yapmak mümkün.

Bu basit ipuçlarını kullanarak, kafa karışıklığını ortadan kaldırabilir ve vücudunuz için olduğu kadar zihniniz için de iyi olan lezzetli, çeşitli ve besleyici bir diyeti nasıl oluşturacağınızı ve buna bağlı kalacağınızı öğrenebilirsiniz.


Sağlıklı beslenmenin temelleri: Bazı aşırı diyetler aksini önerebilirken, sağlıklı bir vücudu sürdürmek için hepimizin diyetlerimizde protein, yağ, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral dengesine ihtiyacımız var. Diyetinizden belirli yiyecek kategorilerini çıkarmanız gerekmez, bunun yerine her kategoriden en sağlıklı seçenekleri seçmeniz gerekir. Her besin grubuna ve her renk gıdaya ihtiyacımız var, sadece kararında yememiz gerekiyor.



Sağlıklı bir beslenmeye geçiş yapmak

Ufak adımlarla kendinizi de strese sokmayacak şekilde “mükemmel” yapmaya çalışmadan beslenme programınızı ve bir kaç hareketinizi değiştirerek yeni beslenme planı oluşturmanız mümkün. Bir kaç öneri;

  1. Gıdalar arasında doğru değişiklikleri yapın : Paketli gıdalar yerine evde yapmayı deneyin ve bunu eğlenceli hale getirmenin yollarını araştırın.

  2. Etiketleri okuma alışkanlığı kazanın : Etiket okumakla ilgili yakında bir yazı yayınlamayı planlıyorum o zamana kadar içerisinde adını bile bilmediğiniz şeyleri gördüğünüzde almamanız yeterli olacaktır diye düşünüyorum :) ama bu yeterli değil tabi ki... Olabildiğince ham halde işlenmemiş gıdalar almaya özen göstererek temiz beslenmeye geçiş yapabilirsiniz.

  3. Yemekten sonra nasıl hissettiğinize odaklanın : Mindful yeme pratiklerini uygulamak burada yardımcı olacaktır. Fakat yedikten sonrada enerjimizi izlemek çok etkili oluyor. O yediğimiz gıdanın BİZİM İÇİN sağlıklı mı değil mi'sini ancak bu şekilde anlayabiliriz.

  4. Bol su için : Bu da yine sizin bedeninize göre bol içmekten bahsediyorum çünkü görüyorum ki bunu da yanlış anlayıp günde 5-6 lt içmeye kalkanlar var... yapmayın :) 2-2,5 litre ortalama iyi bir seviyedir fakat bu sizin hareketinize ve yediklerinize hatta uykunuza göre değişiklik gösterecektir.

  5. Bazı yiyecekleri “YASAK” olarak düşünMEMEye çalışın : Yasak dediğiniz an ne oluyor? bunu dürüst bir şekilde cevaplayın... çünkü benim yazacağım hiçbir şey kendinize verdiğiniz cevap kadar etkili olmayacak.

  6. Daha küçük porsiyonlar hazırlayın: Amerikan boyutlarını bırakmak çok etkili bir yöntem, büyük tabakta yiyorsanız aynı yemeyi küçük tabaklara koyarak yemeye başlayın.

  7. Mindful yeme egzersizleri yapın: Bu yazıları okuyabilirsiniz; MINDFUL YEME (FARKINDALIKLA BESLENME) NEDİR? , MINDFUL YEMEK (FARKINDALIKLA BESLENME) ALIŞKANLIĞI KAZANMANIN 10 KOLAY ADIMI , NEDEN MINDFUL YEMEYİ DENEMELİSİNİZ?

  8. Gece yatmadan 4 saat önce yemek yemeyi bırakın: Basitçe gece bedenimiz yenilenmek için çalışır ve hormonlarımızın düzgün bir şekilde salgılanması için bedene alan tanımalıyız fakat biz yatmadan hemen önce bir şeyler yersek malesef beden yenilenmeye değil son yediğimizi sindirmeye tüm enerjisini harcıyor ve bizde sabah yorgun, tam dinlenememiş uyanıyoruz. Bir diğer etki de gece yemek yemek uykumuzuda kaçırı bir düşünün biz neden yemek yiyoruz? Enerji sağlasın diye değil mi? depomuzu doldurup uyursak o enerjiyi nerede harcıyacağız?

  9. Beslenmenize daha fazla meyve ve sebze ekleyin: Canlı gıda canlı gıda ve canlı gıda diyorum! Ne yerseniz o sunuzdur! canlanmak için canlı gıdalar yiyiniz. bu çiğ yiyin demek olmuyor! Yakmadan, pakete girmeden ve kızarmadan yenilen içindeki vitamini kaybetmeden rengini kaybetmeden pişen gıdalarda canlı gıdalardır.

  10. Her rengi her öğününüze ekleyin : Gökkuşağında ne renk varsa tabağınıza ekleyin! baharatlardan yardım alın:)


Bunları uygulamaya başlamak başta evet gerçekten zor geliyoru bu sebeple hepsini aynı anda yapmaya çalışmak baştan pes etmek ile aynı şey oluyor. Kendimize sürekli hatırlatmamız gereken; "Ben kimseye bir şey kanıtlamak zorunda değilim. Kendime bile!"

Bunu hatırladığımız sürece kendi öz sürecimize teslim olmuş oluyoruz. Hiç adım atmamaktansa 1 küçük adım atmış olmak bizi tatmin ve motive eder! Kendinize yüklenmeden azar azar kendi sürecinize eklemeler yaparak büyük dönüşümler gerçekleştirerek geleceğinize yatırım yapabilirsiniz.






İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Ayıp OLMAZ!

Comments


  • Gri Pinterest Simge
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page